• Φαίνεται απο το Οδοιπορικό της Ιερουσαλήμ οτι την εποχή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας υπήρχε ένα mutatio ( σταθμός ), ή μέρος αλλαγής αλόγων, στον τάφο του Ευρυπίδη, ο οποίος ήταν στο δρόμο απο την Αμφίπολη στην Απολλωνία, είκοσι Ρωμαϊκά μίλια απόσταση απο την πρώτη και έντεκα απο την τελευταία (Itin. Hierosol. p. 604. Wessel.).(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σελ.171)
  • Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος στο Οδοιπορικό της Ιερουσαλήμ περνούσε γύρω από το νότιο άκρο της λίμνης και ότι η Πάτρα βρισκόταν σε αυτό το άκρο.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.329)
  • Στον δρόμο από Θεσσαλονίκη προς Απολλωνία της Μυγδονίας, το Μελισσουργιό εμφανίζεται σε δύο από τα Οδοιπορικά. Το μέρος αυτό διατηρεί ακόμα το αρχαίο του όνομα στη συνήθη ρωμαϊκή μορφή του Μελλισουργός, και είναι κατοικημένο από παραγωγούς μελιού, όπως υπονοεί και το όνομά του. Απέχει 20-21 τ.χ. από την Θεσσαλονίκη. Το τρίτο, το οδοιπορικό της Ιερουσαλήμ, φαίνεται να τραβάει διαφορετική γραμμή από την Απολλωνία προς την Θεσσαλονίκη, αφήνοντας στα δεξιά πιθανώς την κορυφή του Χορτιάτη όπου οι δυο άλλες μοιάζουν να είναι στην απέναντι πλευρά. Όμως και οι δύο οδοί εμφανώς διασχίζουν το όρος αυτό, έχοντας επιτρέψει σπάνια οι Ρωμαίοι ένα τέτοιο εμπόδιο να τους παρεκλίνει από την πορεία τους. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ.461)