Pouqueville Francois

Pouqueville Francois Ο Pouqueville Francois γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1770 στο Merlerault της Νορμανδίας. ‘Ήταν ιατρός, περιηγητής, διπλωμάτης, ιστορικός συγγραφέας, ακαδημαϊκός και σπουδαίος φιλέλληνας. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι και συμμετείχε ως χειρουργός, σε επιστημονική αποστολή υπό τον Antoine Dubois συνοδεύοντας τον Μεγάλο Ναπολέοντα στην εκστρατεία του στην Αίγυπτο. Τότε συνέγραψε τη πρώτη του μελέτη για την πανώλη στηριζόμενος σε δικές του παρατηρήσεις. Λόγω όμως σοβαρής ασθενείας έλαβε αναρρωτική άδεια. Επιστρέφοντας στη Γαλλία το πλοίο του καταλήφθηκε από πειρατές και κατέληξε αιχμάλωτος στην Τριπολιτσά όπου και κρατήθηκε αιχμάλωτος δέκα περίπου μήνες, λόγω του τότε Γαλλοτουρκικού πολέμου.

Κατά το διάστημα της κάθειρξής του ο Pouqueville προσπάθησε να μάθει την ελληνική γλώσσα στην οποία και συνέθεσε στίχους εμπνευσμένος από την αγάπη του στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, συγγράφοντας αναμνήσεις και εντυπώσεις από την Πελοπόννησο και μεταφράζοντας ακόμη και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στο Παρίσι όπου επιδόθηκε στην συγγραφή και έκδοση του πρώτου μεγάλου έργου του Ταξίδια εις Μωρέα, Κωνσταντινούπολιν, Αλβανίαν και πολλά άλλα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τα έτη 1798-1801. Ο Pouqueville το αφιέρωσε στον Αυτοκράτορα Ναπολέοντα οπότε ο Ναπολέων τον διόρισε γενικό πρόξενο στα Ιωάννινα μέχρι το 1815, όταν ανακλήθηκε με την αποκατάσταση της Βασιλείας στη Γαλλία. Δύο χρόνια όμως αργότερα στάλθηκε πρόξενος στην Πάτρα. Την εποχή αυτή συγγράφει το δεύτερο πεντάτομο έργο του «Ταξίδιον εις Ελλάδα».

Το 1824 εκδίδει την τετράτομη «Ιστορία της αναγεννήσεως της Ελλάδος» με αφήγηση γεγονότων της περιόδου 1740 μέχρι 1824. Το 1835 ακολούθησε η έκδοση νέου ιστορικού συγγράμματος με τον τίτλο «Ιστορία και περιγραφή της Ελλάδος». Πέρα όμως αυτών ο Pouqueville έκδωσε και πολλά άλλα πολιτικά άρθρα μελετώντας τα υπέρ των Ελλήνων και της Ελλάδος γεγονότα. Ο Pouqueville τιμήθηκε από τον βασιλέα Όθωνα με το παράσημο του Τάγματος του Σωτήρος.

Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 68 ετών στις 20 Δεκεμβρίου 1838.

Βιβλιογραφία : Voyage de la Grece, Παρίσι 1826-1827.

Σύνολο επισκεφθέντων τοπωνυμίων : ( 133 )

(Το σύνολο των επισκεφθέντων τοπωνυμίων μπορεί να διαφέρει από τα επιμέρους αθροίσματα των χωρών, γιατί μπορεί κάποιες περιοχές να ανήκουν ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία χώρες, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Πρέσπας που ανήκει σε τρείς χώρες ταυτόχρονα, Ελλάδα, Π.Γ.Δ.Μ. και Αλβανία.)

  • ΕΛΛΑΔΑ ( 114 )
    Τα λήμματα αναφέρονται στα όρια της ελληνικής Μακεδονίας, όπως αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Περισσότερα... »
  • Π.Γ.Δ.Μ. ( 11 )
    Τα λήμματα αναφέρονται στις περιοχές της γεωγραφικής Μακεδονίας που έχουν περιέλθει στο κράτος της Π.Γ.Δ.Μ. και εκτείνονται από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα μέχρι και το όρος Σκάρδος. Περισσότερα... »
  • ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ( 5 )
    Τα λήμματα αναφέρονται στις περιοχές της γεωγραφικής Μακεδονίας που έχουν περιέλθει στο κράτος της Βουλγαρίας και περιλαμβάνουν τις περιοχές που αποτελούν το σημερινό γεωγραφικό διαμέρισμα του Μπλαγκόεβγκραντ. Περισσότερα... »
  • ΑΛΒΑΝΙΑ ( 10 )
    Τα λήμματα αναφέρονται στις περιοχές της γεωγραφικής Μακεδονίας που έχουν περιέλθει στο κράτος της Αλβανίας και περιλαμβάνουν τις περιοχές που βρίσκονται στο σημερινό νομό Κορυτσάς. Περισσότερα... »


  • ΠΡΟΣΩΠΑ ( 44 )
    Τα λήμματα αναφέρονται στα πρόσωπα για τα οποία έχουν βρεθεί αναφορές στα κείμενα των περιηγητών. Περισσότερα... »


  • ΘΕΜΑΤΑ ( 41 )
    Τα λήμματα αναφέρονται στα θέματα για τα οποία έχουν βρεθεί αναφορές στα κείμενα των περιηγητών. Περισσότερα... »