• Στους Φιλίππους της Μακεδονίας ο αυτοκράτορας απεικονιζόταν σαν τον Ηρακλή. Το μαρτυρούν τα χάλκινα νομίσματα που έχουν βρεθεί.Η πόλη της Τύρου γιόρτασε τις νίκες του Τραϊανού κόβοντας αργυρό νόμισμα σε μεγάλο μέγεθος.Η πίσω όψη του νομίσματος εικονίζει τον αυτοκράτορα κάτω από τα σύμβολα του Ηρακλή της Τύρου. (Cousinery,τομ.ΙΙ,σ. 13)
  •  Τα πρώτα νομίσματα που χρησιμοποίησε η Νεόπολη εικόνιζαν στη μία τους πλευρά μια θεατρική μάσκα χωρίς κάποια επιγραφή και στην αντίθετη όψη ένα τετράγωνο κοίλον χωρισμένο σε τέσσερα μέρη. (Cousinery,τομ.ΙΙ,σ. 120)
  • Μετάλλιο νο 1 Εικονίζεται η κεφαλή του Ηρακλή  ή του ίδιου του Φιλίππου που φέρει στο δεξί μέρος τη λεοντή. Στην αντίθετη όψη φέρει την επιγραφή «ΦΙΛΙΠΠΩΝ», ένα τρίποδο και πίσω στο πλαίσιο εικονίζεται κεφαλή αλόγου. Το χρυσό αυτό μετάλλιο-μοναδικό στο είδος του-  ανήκει στη συλλογή της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας. Η σπανιότητα του νομίσματος υποδεικνύει ότι κόπηκε σε κάποια ειδική περίσταση. Πιθανόν στα εγκαίνια της αποικίας. Ο τρίποδας που εικονίζεται στην πίσω όψη του μεταλλίου αποτελεί αφιέρωση στον Απόλλωνα, καθώς όπως είναι γνωστό ο Φίλιππος συνήθιζε να τοποθετεί σε χρυσά αλλά και σε χάλκινα νομίσματα την κεφαλή αυτού του θεού. (Cousinery,τομ. ΙΙ, σ. 39-40)
  • Μετάλλιο νο 2 Η ίδια κεφαλή  και στην αντίθετη όψη η ίδια επιγραφή και ο ίδιος τύπος μεταλλίου. Μέσα στο πλαίσιο στη μία πλευρά εικονίζεται ένα κλαδί δάφνης και στην άλλη  ένας πέλεκυς. Το μετάλλιο είναι αργυρό. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 40)
  • μετάλλιο νο 3 Ο ίδιος τύπος μεταλλίου. Στην πίσω όψη στο πλαίσιο εικονίζεται  ένα ρόπαλο και στο κάτω μέρος υπάρχει η λέξη «ΗΡΑ». Το ασημένιο αυτό νόμισμα όπως και το προηγούμενο είναι σπάνιο και έχει το σχήμα και το βάρος του τετράδραχμου. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 40)
  • Μετάλλιο νο 4 Η ίδια κεφαλή και στην αντίθετη όψη στο πλαίσιο  ένας αναμμένος πυρσός. Το μετάλλιο είναι από χαλκό. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 40)
  • μετάλλιο νο 5 Χάλκινο μετάλλιο παρόμοιο με το προηγούμενο που φέρει την απεικόνιση ενός ροπάλου. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 40)
  • Μετάλλιο νο 6 Όμοιο με το προηγούμενο. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 40)
  • Μετάλλιο νο 7 Πολύ μικρό χάλκινο μετάλλιο το οποίο δεν φέρει κανένα σύμβολο. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 40)
  • Μετάλλιο νο 8 Στη μία όψη του νομίσματος υπάρχει η επιγραφή «VIC.AUG.» ενώ στη δεξιά πλευρά περπατά η Δόξα. Στην αντίθετη όψη υπάρχει η επιγραφή «COHOR.PRAE.PHIL.» και τρία στρατιωτικά εμβλήματα. Ο τύπος αυτού του μεταλλίου φαίνεται πως ανήκει στα πρώτα χρόνια ζωής των Φιλίππων ως ρωμαϊκή αποικία. Αναφέρεται σε μια νίκη που κολακεύει τον αυτοκράτορα και την ίδια στιγμή δοξάζει τις οικογένειες των στρατιωτών που συμμετείχαν στο πλευρό του Ιουλίου Καίσαρα. Οι κοόρτεις που έμειναν πιστές στον Καίσαρα διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους τους Φιλίπππους και τη γύρω περιοχή.Το μετάλλιο είναι χάλκινο. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 41)
  • Μετάλλιο νο 9 Στη μία όψη φέρει την επιγραφή «COL.AUG.JUL.IUSSU.AUG.» και την κεφαλή του Αυγούστου στεφανωμένη. Στην αντίθετη όψη έχουμε την επιγραφή «AUG.DIVI.F.DIVO.IULIO.», ενώ ο Αύγουστος με την τήβεννο πάνω σε μια βάση μοιάζει να στεφανώνει τον Ιούλιο Καίσαρα  ο οποίος φέρει στρατιωτική αμφίεση. Στις δυο πλευρές της βάσης εικονίζονται δυο μικροί βωμοί. Το μετάλλιο είναι χρυσό και είχε κοπεί προς  τιμήν του Αυγούστου. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σσ. 42-43)
  • Στην περιοχή γύρω από τους Φιλίππους βρέθηκαν πολύ μικρά νομίσματα τα οποία ωστόσο δεν κόπηκαν εκεί παρόλο που ανήκουν σε αυτή την πόλη. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 43)
  • Μετάλλιο νο 10 Στην πρόσθια όψη του νομίσματος υπάρχει η επιγραφή «AUG» και εικονίζεται η κεφαλή του Αυγούστου δίχως να είναι στεφανωμένη. Στην πίσω όψη εικονίζονται δυο άποικοι που σέρνουν ένα άροτρο. Υπάρχει ένα ακόμη νόμισμα στην ίδια κατηγορία όπου στην πρόσθια όψη εικονίζεται η κεφαλή του Τιβερίου δίχως να είναι στεφανωμένη ενώ η αντίθετη όψη είναι όμοια με την αντίστοιχη του προηγούμενου νομίσματος. Και τα δυο νομίσματα είναι χάλκινα. Τα νομίσματα των Φιλίππων είναι παρόμοια  με αυτά της Απάμειας της Βιθυνίας ,καθώς και οι δυο αυτές πόλεις όταν βρίσκονταν κάτω από την εξουσία του Αυγούστου και του Τιβερίου είχαν κοινό νομισματικό σύστημα. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 43)
  • Μετάλλιο νο 11 Στην πρόσθια όψη  εικονίζεται η κεφαλή του Κλαυδίου δίχως να είναι στεφανωμένη, ενώ πίσω υπάρχει η επιγραφή «CLAUDIUS CAESAR AUG.TR.P.».Το νόμισμα ομοιάζει με αυτά της εποχής του Αυγούστου με τη διαφορά ότι στο νόμισμα του Κλαυδίου κάτω από τις δυο φιγούρες υπάρχει η λέξη «DIVUS.AUG».Το νόμισμα είναι χάλκινο. (Cousinery,τομ. ΙΙ,σ. 43)
Νομίσματα Φιλίππων, Cousinery E.M. - Voyage dans la Macedoine, 1831, t.II, p. 18-19.

Νομίσματα Φιλίππων, Cousinery E.M. - Voyage dans la Macedoine, 1831, t.II, p. 18-19.