• Ιγνάτιεφ: Οι Μεγάλες Δυνάμεις στο Συνέδριο του Βερολίνου μείωσαν στο μισό περίπου την έκταση της τότε Μεγάλης Βουλγαρίας, ευνοώντας τον Πρέσβη Ιγνάτιεφ. Η Μεγάλη Βουλγαρία είχε δημιουργηθεί από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και περιλάμβανε όλη τη Μακεδονία συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός της Μακεδονίας, αν δεν είχε γίνει ειδική πρόβλεψη για την προστασία και ασφάλειά του θα έπρεπε να ζει στην καταπίεση και την καταδυνάστευση, ίσως ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας από πρώτα, με τον χαρακτήρα της αντεκδίκησης και των αντιποίνων. Μα ήταν ειρωνικός ο τρόπος με τον οποίον διαψεύστηκε με μία διόρθωση το άρθρο 23 της Συνθήκης. (Mantegazza, σ. 17)
  • Ιγνάτιεφ, Ρώσος στρατηγός: Ο Στρατηγός Ιγνάτιεφ ήταν ο Ρώσος πληρεξούσιος που ήταν παρών στην υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με την οποία είχε δημιουργηθεί εκείνη η μεγάλη Βουλγαρία, όνειρο των Βουλγάρων πατριωτών στην οποία εντάχθηκε πέρα από την Ανατολική Ρωμυλία και η Μακεδονία. «Εκείνη είναι η Συνθήκη μας», έλεγαν οι Βούλγαροι. Στις γιορτές που ακολούθησαν και από τις δηλώσεις των Ρώσων απεσταλμένων, οι Βούλγαροι θεώρησαν πως ενθαρρύνονται οι επιδιώξεις τους για τη Μακεδονία. (Mantegazza, σ. 122)
  • Ο Στρατηγός Ιγνάτιεφ ήταν ο Ρώσος πληρεξούσιος που ήταν παρών στην υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με την οποία είχε δημιουργηθεί εκείνη η μεγάλη Βουλγαρία-όνειρο των Βουλγάρων πατριωτών-στην οποία εντάχθηκε πέρα από την Ανατολική Ρωμυλία και η Μακεδονία. «Εκείνη είναι η Συνθήκη μας», έλεγαν οι Βούλγαροι. Στις γιορτές που ακολούθησαν και παρατηρώντας τον τρόπο που μιλούσαν οι Ρώσοι απεσταλμένοι, οι Βούλγαροι έβλεπαν μία ενθάρρυνση ως προς τις επιδιώξεις τους για τη Μακεδονία. (Mantegazza, σ. 122)