• Οι Βούλγαροι ονόμασαν την πόλη Βοδενά λόγω των πλουσίων υδάτων της περιοχής. Ο Κάρανος ονόμασε την πόλη Αιγές από ένα κοπάδι εριφίων που μπήκε μια μέρα στην πόλη. Από τότε και μέχρι το βασιλιά Αρχέλαο Α’ στα νομίσματα της πόλης απεικονιζόταν η αίγα, ζώο το οποίο είναι αφιερωμένο στο Δία. (Cousinery, τομ.Ι, σ. 75)
  • Σύμφωνα με τον Διόδωρο η Πύδνα, αρχικά, βρισκόταν στην ακτογραμμή αλλά ο Αρχέλαος, ο βασιλιάς της Μακεδονίας, αφού την κατέλαβε το 411 π.Χ., την μετέφερε σε μια απόσταση 20 σταδίων από την ακτή (Diodor. l.13, c. 49). (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 433)
  • Ο Αρχέλαος, προοδευτικός βασιλιάς της Μακεδονίας, διοργάνωσε τους δημόσιους αγώνες, γνωστούς σε πανελλήνια βάση ως Ολύμπια. Τα Ολύμπια γιορτάζονταν στο ναό του Ολυμπίου Διός στο Δίον.(Thucyd. 1.2, c 100). (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 410-411)
  • Επί των ημερών του Αρχελάου στασίασαν οι κάτοικοι της πόλης (Πύδνα) προσπαθώντας να αποτινάξουν τον μακεδονικό ζυγό, αλλά όταν τους πολιόρκησε, βοηθούμενος από τον αθηναϊκό στόλο υποτάχθηκαν. (Isambert,σ.70)
  • Η πόλη (Μαλαθρία το αρχαίο Δίον) μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη στα χρόνια του βασιλιά Περδίκα, κυρίως όμως θεμελιωτής αυτής θεωρούνταν ο διάδοχός του Αρχέλαος, ο οποίος τη διακόσμησε με δημόσια οικοδομήματα και καθιέρωσε εκεί τη δημόσια τέλεση της γιορτής των Ολυμπίων προς τιμή του Δία και των Μουσών.
    (Isambert, σ.77 – 78)