• Απόγονος του μπέη της Δράμας υπήρξε ο Δράμαλη πασάς, διοικητής του Μοριά ενώ ο Τοσσούν αγάς ήταν ο θείος του Μωχάμετ  Άλη της Αιγύπτου που γεννήθηκε στην Καβάλα. (Cousinery, τομ.ΙΙ, σ. 65)
  • Αυτοί οι άνθρωποι (δηλ. οι Κονιάρηδες) , μολονότι είναι όλοι οπλισμένοι, είναι ειρηνικά διακείμενοι, προσκολλημένοι στην ιδιοκτησία γης, και σπάνια αναζητούν την τύχη τους στο δικαστήριο ή υπακούουν στις εκκλήσεις της Πύλης για εξωτερικούς πολέμους. Γι’ αυτό είναι σπάνιο να μάθεις ότι κάποιος από αυτούς κατέλαβε υψηλή θέση, μολονότι ο Μωχάμετ Άλη, ο νυν Πασάς της Αιγύπτου, ο οποίος ανήκε σε μια αγροτική οικογένεια της περιοχής της Καβάλας, αποτελεί μια λαμπρή εξαίρεση. Ο θείος του, που ήταν κυβερνήτης αυτής της πόλης, έπεσε θύμα των δολοπλοκιών των εχθρών του, και ο Μωχάμετ Άλη, στερηθείς της υποστήριξής του, αναγκάστηκε να αναζητήσει την τύχη του στην Αίγυπτο, επικεφαλής μιας μικρής ομάδος οπαδών του.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 174 – 175)
  • Ο Μωχάμετ Αλή της Αιγύπτου παρομοιαζόταν με τον Ναπολέοντα. Θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει τους Έλληνες ως έθνος στο ξεκίνημα του 18ου αιώνα αν δεν τον είχαν σταματήσει οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις. Έβλεπε την Αίγυπτο και τη λεκάνη του Νείλου ως μια περιοχή όπου θα μπορούσε να γίνει αυτοκράτορας.Η εισβολή του στη Συρία ξάφνιασε και τρόμαξε το σουλτάνο Μαχμούτ.Η Ρωσσία επιδίωκε τον αφανισμό του Μωχάμετ Αλή.Όταν, όμως επενέβησαν στα τεκταινόμενα η Γαλλία και η Αγγλία επέβαλαν τους όρους τους και ο Μωχάμετ Αλή έγινε κυβερνήτης της Συρίας.Ο Μωχάμετ Αλή ήταν συνωμότης αλλά ο Σουλτάνος προσπαθώντας να τον καταστρέψει, κατέστρεψε τον εαυτό του.Ο Μωχάμετ Αλή είχε τρομοκρατήσει την Ευρώπη και έτσι οι Δυνάμεις επενέβησαν ξανά.Παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του στη Συρία αλλά ο Σουλτάνος του έδωσε το Πασαλίκι της Αιγύπτου ενώ οι απόγονοί του είχαν κληρονομικό δικαίωμα στο αξίωμα αυτό .(Frazer,σ. 170-171)