• Πηγή πληροφοριών για την παλαιότερη ονομασία του Κέλετρου, δηλαδή της Καστοριάς, αποτελεί το οδοιπορικόν του Αντωνίνου. Στο οδοιπορικό η πόλη ονομάζεται “κάστρα”, ονομασία από την οποία οι Έλληνες κατέληξαν στο “Καστοριά”, ενώ οι Αλβανοί εμπνεύστηκαν την ονομασία “Κάστρον”. (Pouqueville, τόμ. ΙΙΙ, σ. 5)
  • Πολύ αργότερα η ίδια πόλη ( Η Καβάλα) υπήρξε η πρώτη πόλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, στην οποία επιβιβάστηκαν οι Απόστολοι Παύλος και Σίλας, για αυτό και κατἀ τους βυζαντινούς χρόνους ονομάστηκε Χριστόπολη. Το όνομα Καβάλα το έλαβε κατά τον μέσο αιώνα. Η ταυτότητα της Νεάπολης, Χριστόπολης και Καβάλας είναι αναμφισβήτητη διά της συμφωνίας των αποστάσεων, όπως δείχνουν τα οδοιπορικά του Αππιανού, της Ιερουσαλήμ και του Αντωνίνου μετά την πραγματική απόσταση που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μεταξύ αυτής και των Φιλίππων.(Isambert,σ.17)
  • Η θέση της Τραϊανούπολης, η οποία ήταν σπουδαία πόλη επί Ρωμαίων και Βυζαντινών και ήκμαζε ως την 16η εκατονταετηρίδα. Αυτό ωστόσο αμφισβητείται από τους αρχαιολόγους. Οι επιτόπιες έρευνες όμως του Viquesnel και του Dumont, κατέδειξαν ότι βρισκόταν μεταξύ των προειρημένων κωμών. Αυτή η θέση αναποκρίνεται στις απαιτήσεις του οδοιπορικού του Αντωνίνου, ο οποίος είχε σημειώσει την απόσταση μεταξύ Αδριανούπολης και Τραϊανούπολης 85 μίλια (περίπου 125 χιλιόμετρα). Αυτή είναι περίπου και η απόσταση της Αδριανούπολης. (Isambert, σ.11 -12)