• Ο Ηρόδοτος περιγράφει τη λίμνη Πρασιάς να περικλείεται από ορισμένα ορυχεία, τα οποία αργότερα παρήγαγαν για τον Αλέξανδρο Α’ ένα τάλαντο την ημέρα (επομένως με αυτή την επισήμανση του Ηρόδοτου, βρίσκουμε ότι τα τετράδραχμα του Αλεξάνδρου Α΄ είναι από τα παλαιότερα νομίσματα αυτού του μεγέθους, στη μακεδονική σειρά). (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 211)
  • Ο Αλέξανδρος Α΄ δούλεψε σε μεταλλωρυχεία στο Βισαλτικό όρος. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 212-213)
  • Δεν υπάρχει κάτι που να θέτει σε αμφισβήτηση τη γενική αλήθεια για την πρώιμη ιστορία της Μακεδονίας εκτός, ίσως, από το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση για τους βασιλιάδες πριν τον Αμύντα Α΄. Ο γιος του Αλέξανδρος, ο οποίος βασίλεψε κατά τη διάρκεια της περσικής εισβολής, απέδειξε την ελληνική καταγωγή του προς ικανοποίηση των κριτών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, όταν εμφανίστηκε εκεί ως διεκδικητής του βραβείου (Herodot. l.5, c.22. Justin. l.7, c.2.). (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 445)
  • Μεταξύ της Παλαιοκίτρου και της σκάλας της Κίτρου είναι η πρώτη παραλιακή πόλη της οποίας έγιναν κύριοι οι Μακεδόνες. Αυτή την κατείχε ο Αλέξανδρος, ο γιος του Αμύντα. (Isambert, σ.70)