Παλαιό Όνομα : Ιγρίτα, Negrita, Νιγρίτα (1900), Nigrita, Παλαιχώρα, Παλαιοχωρούδα, Palaiochorouda, Palechora, Palchora, Paleochorouda
Νέο Όνομα : Νιγρίτα
Δήμος : Νιγρίτης

















  • Nigrita (Νιγκρίτα): Κυρίαρχο χωριό στην περιοχή δυτικά των Σερρών. Όλη η περιοχή δυτικά των Σερρών, με εξαίρεση τους Μωαμεθανικούς οικισμούς, είναι κυρίως ελληνικοί. Η Νιγκρίτα είναι επίσης ελεύθερη από την παρουσία των Τούρκων. Ένας μικροπρεπής κυβερνήτης (mudir), ένας γραφέας (kiatib), και ένας χωροφύλακας ή δύο αποτελούν το σύνολο της τουρκικής γραφειοκρατίας.(Abbot,σ.217)
  • Οι κάτοικοι της Νίγκριτα συντηρούν δύο εκκλησίες, σχολεία στα οποία φοιτούν τετρακόσια αγόρια και διακόσια κορίτσια, ένα αρκετά καλό ποσοστό από το συνολικό πληθυσμό των τεσσάρων χιλιάδων(Abbot,σ.224)
  • Πέρα από τους Νιγκριτινούς, υπάρχει ένα τέταρτο του χωριού το οποίο κατοικείται από τα απομεινάρια των αρχαίων κατοίκων, των οποίων οι έποικοι βρίσκονται εδώ ύστεαρ από τη μετανάστευσή τους από τη Θεσσαλία. Τα δύο στοιχεία, παρόλο Έλληνες, ζούνε υπό όρους αμοιβαίας και ανεπηρέαστης περιφρόνησης. Οι ιθαγενείς, ακόμα και μετά το τέλος του αιώνα, ακόμη θεωρούν τους άλλους ως ξένους, ενώ οι νεοεισερχόμενοι περιγράφουν τους αποκλειστικούς γείτονές τους ως ανόητους, σκυθρωπούς και ακοινώνητους βαρβάρους. Τους δίνουν το παρατσούκλι «τσακάλια» και την περιοχή τους την ονομάζουν «ο μαχαλάς των τσακαλιών».(Αbbot,σ.227)
  • Μια άλλη αιτία η οποία συντηρεί την εχθρότητα μεταξύ των παλιών και των νέων κατοίκων είναι η απουσία οποιασδήποτε ξένης φυλής πάνω στην οποία να εξασκήσουν το ταλέντο για γελοιοποίηση και ύβρη το οποίο ξεχωρίζει τους Έλληνες από τους περισσότερους κοντινούς ανθρώπους(Abbot,σ.228)
  • Sirpa: Μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται πριν από τη Νιγκρίτα(Abbot,σ.217)


Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.

  • Η Νιγρίτα είναι μικρή πόλη που φαίνεται να είναι ακουμπισμένη στα βουνά της Βισαλτίας. Βρίσκεται πάνω στον δρόμο του ταχυδρομείου που έρχεται από τις δυο Μοισίες και τη Σερβία, καταλήγει στο εσωτερικό της Μακεδονίας και οδηγεί στη Νιγρίτα μέσω ελών που τον χειμώνα γίνονται δύσβατα. Η ίδια οδός φθάνει μέχρι και τα τείχη των Σερρών. Γύρω από τη Νιγρίτα υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με βαμβάκι και αμπέλια, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το χωριό Σέρπα, που χωρίζεται από τη Νιγρίτα με έναν χείμαρρο. Η Νιγρίτα δεν κατοικείται καθόλου από Τούρκους. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και με τη βιοτεχνία. Είναι χρωματοπώλες, χρυσοχόοι, λεβητοποιοί και άλλοι είναι τεχνίτες που ζωντανεύουν με τη δουλειά τους τις συνοικίες. Το παζάρι της Νιγρίτας συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλες τις γύρω περιοχές και από την πεδιάδα εκείθεν του Στρυμόνα, καθώς για τους ανθρώπους αυτούς οι Σέρρες είναι πολύ μακριά. (Cousinery, τομ. ΙΙ, σ. 52-54)

  • Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


    Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.

    • Η Νιγρίτα είναι ένα μεγάλο ελληνικό χωριό, απέναντι ακριβώς από τις Σέρρες.Χωρίζεται από ένα κενό λίγων γυαρδών από άλλο χωριό παρόμοιας περιγραφής, που ονομάζεται Σέρπα ή Τζέρπα.Ένα μίλι πιο δυτικά είναι μια τρίτη συστοιχία σπιτιών,στα οποία κατοικούν κυρίως Τούρκοι και ονομάζονται Τζέρπιστα. Μιάμιση ώρα μετά την Νιγρίτα προς τα ανατολικά και ομοίως τοποθετημένο στους πρόποδες του όρους βρίσκεται το Ζερβοχώρι, ένα μικρό χωριό όπου οι κάτοικοι βρήκαν, οργώνοντας το έδαφος, μεγάλο αριθμό αρχαίων νομισμάτων.Αυτά που βρέθηκαν κοντά στη Νιγρίτα είναι περίπου το ίδιο πολυάριθμα και είναι προφανές ότι και τα δύο αυτά μέρη ήταν αρχαίες τοποθεσίες.Αυτά που έφτασαν σε μένα από τους κατοίκους της Νιγρίτας προς πώληση, όπως και αυτά που απόκτησα στις Σέρρες είναι μακεδονικά και ως προς όλες τις ημερομηνίες από τον Φίλιππο ακόμα, πατέρα του Αλεξάνδρου έως μια όψιμη περίοδο της Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Τα πρωιμότερα του Φιλίππου είναι εξαιρετικά σπάνια.Είναι αξιοσημείωτο ότι η κατάληξη της λέξης Τζέρπιστα, όπως και αυτή της Πράβιστας και της Άνγκιστας μοιάζει με αυτή στην οποία οι αρχαίοι Μακεδόνες κυρίως επέδρασαν.Θεωρώ ότι το Ζερβοχώρι είναι η τοποθεσία της Ηράκλεια Σιντικής για τον εξής λόγο:Η Ηράκλεια βρισκόταν κοντά στον Στρυμόνα, ξεχωρίζοντας από άλλες πόλεις της ίδιας ονομασίας, ως Ηράκλεια Στρυμόνος.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 226)
    • Συναντάμε σε μία ώρα από τις Σέρρες τη γέφυρα Καρασού και δύο ώρες αργότερα φτάνουμε στη Νιγρίτα, ο δρόμος καθ’ όλη τη διαδρομή διασχίζεται απο πλούσιο κάμπο, ο οποίος καλύπτεται με χωράφια από καλαμπόκι ή βαμβάκι και ζωντανεύει από πολυάριθμα βοειδή , φάρμες και μικρά χωριά. Ο καπνός δεν αναπτύσεται σ’ αυτή την περιοχή.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 225)
    • Ο Cousinery αναφέρει ότι νομίσματα με την επιγραφή ΤΡΑΙΛΙΟΝ βρέθηκαν συχνά κοντά στην Αμφίπολη,από όπου συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Τρίουλο είναι παραφθορά του Τραίλιον.Το πραγματικό όνομα, ωστόσο, υποπτεύομαι ότι είναι Τράγιλος,καθώς ο Στέφανος δείχνει ότι υπήρχε μια μακεδονική πόλη με το όνομα Τράγιλος, που αποτελεί αναμφίβολα την πραγματική ανάγνωση του Βράγιλος ή Δράγιλος, που επισημάνθηκε στον Ιεροκλή μεταξύ των πόλεων της πρώτης ή υπατικής Μακεδονίας, και τοποθετείται προφανώς όχι μακριά από την Παρθικόπολη και την Ηράκλεια Στρυμόνος.Στην τοπική μορφή του ονόματος, το Γ μπορεί και να παραλειφθεί, έτσι ώστε το ΤΡΑΙΛΙΟΝ του νομίσματος να αντιπροσωπεύει το ελληνικό Τραγιλίων.Το Τρίουλο της Τραπέζης θα πρέπει τότε να διορθωθεί ως Τραίλιο.Η Τράγιλος σε αυτήν την περίπτωση, βρισκόταν στους πρόποδες του όρους Παγγαίου απέναντι από τους Φιλίππους.Το πραγματικό όνομα της τοποθεσίας ανατολικά της Ευπορίας, όπου στην Tράπεζα αναγράφεται ως Γραίρο,πρέπει να είναι Γάζωρος και μαθαίνουμε από τον Στέφανο ότι πρόκειται για μακεδονική πόλη και από τον Πτολεμαίο ότι βρισκόταν στην χώρα των Ηδωνών.Η Γάζωρος πιθανώς βρισκόταν ανάμεσα στην Τράγιλο και την Ευπορία προς το βορειοδυτικό άκρο του όρους Παγγαίου.Η Βέργα τοποθετημένη, κατά τον Πτολεμαίο, στα σύνορα της Ηδωνίας,όπως και κοντά στους Οδόμαντες, οι οποίοι, εκείνη την εποχή, κατείχαν τις Σέρρες και τη Σκοτούσσα, φαίνεται πως ήταν κοντά στην ακτή της λίμνης του Στρυμόνα, κοντά στο σύγχρονο Ταχινό.Ο Σκύμνος το περιγράφει να κείται στο στόμιο του Στρυμόνα.Εάν το Ζερβοχώρι ήταν η τοποθεσία της Ηράκλειας Σιντικής είναι πιθανό ότι μια σημαντική περιφέρεια στα βόρεια αυτής της τοποθεσίας και στα δεξιά του Στρυμόνα περιλαμβανόταν στην Σιντική και ακολούθως και η Νιγρίτα ήταν είτε η Τρίστολος είτε η Παρθικόπολη,καθώς αυτές είναι οι δυο πόλεις,εκτός της Ηράκλειας που ο Πτολεμαίος αποδίδει στην Σιντική.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 228-229)
    • Ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε το βουνό, το οποίο υψωνόταν από τη Νιγρίτα, μέσω μιας περιοχής με καλαμπόκι, και έπειτα από μία ώρα μπήκαμε σε ένα δάσος το οποίο αποτελούνταν κυρίως από μικρές βελανιδιές οι οποίες κάλυπταν όλη την έκταση των λόφων και έπειτα φτάσαμε στο Σωχό που ονομαζόταν από τους Τούρκους Σούχα. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 229)


    Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


    Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


    Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


    Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.


    Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.