• Ο Ηρόδοτος αναφέρει την πόλη του Δόβηρου με το όνομα Διόβουρος έως τον αιώνα του Προφυρογέννητου. (Pouqueville, τόμ. ΙΙΙ, σ. 22)
  • Στην περιοχή (πεδιάδα της Ανθεμοντίδας) μαρτυρείται ήδη από τον Ηρόδοτο η ύπαρξη μιας ακόμη λίμνης με το όνομα «Λίμνη της Πρασιάς». Πιθανόν να πρόκειται για τη λίμνη Δοϊράνη. (Cousinery, τομ.Ι, σ. 114-115)
  • Στη χώρα των Σιροπαιόνων ο Ξέρξης άφησε το ιερό άρμα του Ήλιου οδεύοντας προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος. Όταν στην επιστροφή ζήτησε να το πάρει πίσω οι Παίονες του είπαν ότι τις φοράδες που έσερναν το άρμα τις είχαν εξαφανίσει οι κάτοικοι της Θράκης. (Cousinery, τομ.Ι, σ. 173)
  • Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι την τέταρτη χρονιά της ογδοηκοστής πρώτης Ολυμπιάδας, οι Αθηναίοι προσπαθώντας να κυριαρχήσουν εκ νέου στα μεταλλεία του Δάτου ηττήθηκαν ενώ από τους αρχηγούς της εκστρατείας, το Σωφάνη και το Λέαγρο, ο πρώτος έχασε τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως οι Σάτρες δεν πέρασαν ποτέ υπό την κυριαρχία κανενός άλλου λαού ή φύλου. (Cousinery,τομ.ΙΙ,σ. 99)
  • Ο Ηρόδοτος ανέφερε ότι το ακρωτήρι Δρέπανο (Dhrepano) ή Άμπελος, που είναι το αρχαίο του όνομα(Ampelus), είναι το κοντινότερο ακρωτήρι στην Τορώνη. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 119)
  • Ο Ηρόδοτος στην περιγραφή της πορείας του στρατού του Ξέρξη από την εκβολή του Στρυμώνα στην Άκανθο, δηλώνει, ότι αφού πέρασε την Άργιλο και άφησε τον κόλπο του Ποσιδείου στα αριστερά, διάβηκε την πεδιάδα η οποία ονομάζεται Συλεύς, και μετά, αφού πέρασε τα Στάγειρα έφθασε στην Άκανθο.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.168)
  • Στο ανώτερο τέλος της πεδιάδας βρίσκεται ένα δερβένι, μία αχυρένια καλύβα για τη διαμονή της αλβανικής φρουράς, απ’ όπου αρχίσαμε ν’ ανεβαίνουμε το όρος Βέρμιο, αψηφώντας τους ισχυρισμούς του Ηροδότου ότι είναι απροσπέλαστο τον χειμώνα, ενώ χθες το βράδυ καλύφθηκε το βουνό με χιόνι.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ.295)
  • Ο Ηρόδοτος αποκαλεί τη θάλασσα, στο βορειότερο άκρο της Διώρυγας του Ξέρξη, Θάλασσα της Ακάνθου, όπου ο μώλος αποτελεί επαρκής ένδειξη της θέσης του λιμανιού της Ακάνθου και συνεπώς η Άκανθος καταλαμβάνει ακριβώς την τοποθεσία της νεότερης Ερισσού. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ.146)
  • Πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να υπάρξουν αμφιβολίες, και συνεπώς ο Πτολεμαίος και ο Στράβωνας στην Επιτομή τους έχουν εσφαλμένα τοποθετήσει την Άκανθο στον Συγγιτικό κόλπο αντί του Στρυμωνικού, σε αντίθεση με τον Ηρόδοτο, ο οποίος την έχει τοποθετήσει πολύ σωστά στην τοπογραφία του για την Περσική εισβολή. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ.147-148)
  • Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και ο Στράβων συμφωνούν στο γεγονός ότι η χερσόνησος της Ακτής αποτελείται από πέντε πόλεις με τα ονόματα Δίον, Θύσσος, Κλεωναί, Ακρόαθος ή η πόλη Ακρόθωοι και Ολόφυξος. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 149-150)
  • Στον Συγγιτικό κόλπο, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι παραθαλάσσιες πόλεις μεταξύ της Σάνης και του Ακρωτηρίου Άμπελος είναι η Άσσα(Assa), η Πίλορος(Pilorus), η Σίγκη (Singus) και η Σάρτη. Όπως προκύπτει και από την περιγραφή του ιστορικού κατά την προέλαση του στόλου του Ξέρξη, σχεδόν δεν αμφιβάλουμε ότι οι θέσεις τους ήταν σε αυτήν τη διάταξη. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 153-154)
  • Οι πόλεις στη νότια και τη βόρεια πλευρά (του κόλπου της Κασσάνδρας) ήταν τοποθετημένες με την ακόλουθη διάταξη, σύμφωνα με την εμφάνιση τους στον Ηρόδοτο: Τορώνη, Γαληψός, Μυκήβερνα, Όλυνθος. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.154)
  • Η διάταξη των ονομάτων στον Ηρόδοτο συνεπώς, η οποία τείνει να τοποθετήσει τη Σκιώνη μεταξύ των Ακρωτηρίων Παλιούρι και Ποσείδι, συμφωνούν απόλυτα με την αφήγηση του Θουκυδίδη. Και τα κατάλοιπα της Σάνης, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, φαίνεται να είναι μεταξύ του Ακρωτηρίου του Ποσειδίου και της δυτικής πλευράς του ισθμού της Πόρτας. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 157)
  • Το γεγονός ότι οι Σιροπαίονες κατοικούσαν στις όχθες του Στρυμώνα είναι γνωστό από τον Ηρόδοτο (Herodot, 1. 5, c. 13, 15, 98), καθώς και το ότι δεν διέμεναν επάνω από το δερβένι του Δεμιρισσάρ. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 209)
  • Ο Ηρόδοτος περιγράφει τη λίμνη Πρασιάς να περικλείεται από ορισμένα ορυχεία, τα οποία αργότερα παρήγαγαν για τον Αλέξανδρο Α’ ένα τάλαντο την ημέρα (επομένως με αυτή την επισήμανση του Ηροδότου, βρίσκουμε ότι τα τετράδραχμα του Αλεξάνδρου Α΄ είναι από τα παλαιότερα νομίσματα αυτού του μεγέθους, στη μακεδονική σειρά). (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 211)
  • Την εποχή που κόπηκαν τα βισαλτικά νομίσματα, τα ορυχεία του Παγγαίου βρίσκονταν κυρίως στα χέρια των Θασίων και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στα ορυχεία του Παγγαίου δούλευαν και οι Πιερείς και οι Οδομάντες και κυρίως οι Σάτρες που ήταν στα σύνορα του βουνού.(Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 213)
  • Εφόσον ο Γκάνγκας (Gangas),ή Γκαγκίτης (Gangites), ή σύμφωνα με τον Ηρόδοτο Αγγίτης (Angitas) ήταν το όνομα που αποδίδονταν στον ποταμό ο οποίος πήγαζε από τους Φιλίππους, τότε η διακλάδωση από το Νευροκόπι ήταν ο Ζυγάκτης ποταμός, γεγονός που συμφωνεί τέλεια με τα γεγονότα που σχετίζονται με τον Αππιανό. Αν και αυτός ο ποταμός (Ζυγάκτης) είναι μεγαλύτερος σε μήκος και σε πλάτος από τον Αγγίτη, ο Ηρόδοτος αποδεικνύει ότι το ενωμένο ποτάμι πήρε το όνομά του από τη διακλάδωση των Φιλίππων. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 224-225)
  • Ο Ηρόδοτος παρατήρησε ότι οι λιμνοθάλασσες (ανάμεσα στο Ελευθεροχώρι και τη Θεσσαλονίκη) βρίσκονται ανάμεσα στον Αξιό και τον Εχέδωρο (Ηρόδοτος, l.7, c. 124). (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 436 – 437)
  • Η Σίνδος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν μια παραθαλάσσια πόλη μεταξύ της Θέρμης και της Χαλάστρας, η οποία αργότερα βρέθηκε στο στόμιο του Αξιού. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 450)